Tai chi en rechters

Eindelijk, een artikel op mijn website over tai chi en de juridische aanval.

Nu al een aantal jaren beoefen ik de kunst van tai chi. Of is het een sport? Je beweegt in ieder geval, zij het langzaam. En het beweegt mij ook. Net anders dan ik gewend ben.  Het staat voor subtiliteiten waar je anders niet op let. Want wanneer let je er nu op hoe je staat en of je je hele voet belast? Toch handig, voor het evenwicht.

Tai chi is zo toe te passen op communicatie. Niet meteen in de tegenaanval na een aanval. Eerst meegeven. Daarna kun je het overnemen.

Toen ik nog advocaat stond ik een verslaafde cliënt bij. Niet voor de eerste keer. Diefstal. Niet voor de eerste keer. Hij kreeg een paar maanden. Toen ik hem vroeg wat hij van de uitspraak vond zei hij: ‘ik vind het prima om voor deze rechter een paar maanden te gaan zitten. De meeste andere rechters zien je niet staan zodra ze hebben gelezen dat je verslaafd bent. Deze wel. En hij luisterde naar mij.’

Dat klopte. De man had de rechter veel en vaak onderbroken. En wat bijzonder was, de rechter kapte hem dan niet af. Dat lag wel voor de hand. Het was een beetje onbeleefd. Maar hij liet hem doorpraten, en nam het dan na een paar zinnen weer over. Ik vond het heel bijzonder. Deze rechter hield respect voor de mensen die hij moest berechten en toonde dat ook. Door niet terug te slaan vanuit zijn positie, maar door eerst te volgen.

Ik had het de rechter willen vertellen, achteraf. Ik wou zeggen: jonge rechters kunnen veel leren van u! Met video’s van uw rechtszittingen. De magie van uw optreden hanteerbaar maken voor anderen. Ik deed het niet. Later zagen we hem aan het eind van een winterwandeling in een mooi Zutphens café een biertje drinken. Krant erbij, portie bitterballen, prettiger kon eigenlijk niet. We wilden dat niet verstoren. Misschien deed hij het al, jonge rechters opleiden. Het opleidingsintituut, de SSR, zit immers in Zutphen.

Maar nu rechters zoveel meer op hun gedrag worden ‘beoordeeld’ zou een onsje tai chi geen kwaad kunnen. Tai chi, zo leer ik telkens weer, moet je 25 jaar doen. Dan heb je een beginnetje te pakken. Het is nooit te laat om te beginnen. Als rechter hoef je pas op je 70e met pensioen…

Klik hier voor het artikel Hoe tai chi helpt – ook bij juridische problemen

Gebruikte trefwoorden voor deze nieuwsbrief: , , , , ,