Over

‘Pas in de podiumkunsten heb ik geleerd dat het gaat om het oplossen van problemen. En niet om het toepassen van de juiste regels. De theatertechnici lieten mij zien dat elk probleem voor aanvang van de voorstelling opgelost moet en dus kan worden. Hoe minder regels je daarbij gebruikt en hoe meer gezond verstand, hoe beter het is. Kijk naar het geheel en doe wat nodig is, desnoods om vijf voor acht.
Ik werk ruim 20 jaar als zelfstandig juridisch adviseur en mediator voor de podiumkunsten. Daarvoor heb ik onder meer voor de Kunstenaarsorganisatie NVV gewerkt. Nu is dat de Kunstenbond.  Speciaal voor acteurs en theatertechnici.

Bij elk juridisch probleem en bij elke juridische vraag ga ik in gedachten terug naar de theatertechnici. Ik vraag me dan even af wat zij mij zouden adviseren als ze juridisch adviseur of mediator zouden zijn.
Daarmee houd ik de dienstbaarheid hoog in het vaandel. Directies, hoofden techniek, zzp-ers en werknemers zitten echt niet te wachten op juridische problemen. Het gaat hen om de muziek, het toneel, de opera, mime of dans. Je bijdrage daaraan, of dat nu zakelijk, technisch of artistiek is. Hoe je het vooraf regelt of achteraf oplost, dat moet zo simpel mogelijk zijn en achter het podium blijven.
En niet een apart drama op het podium worden. Ik ben geen drama-adviseur!’

Pauline Beran
Foto: Jean van Lingen, © 2009.

Neem contact op met Pauline Beran