Tai chi en rechters

Eindelijk, een artikel op mijn website over tai chi en de juridische aanval.

Nu al een aantal jaren beoefen ik de kunst van tai chi. Of is het een sport? Je beweegt in ieder geval, zij het langzaam. En het beweegt mij ook. Net anders dan ik gewend ben.  Het staat voor subtiliteiten waar je anders niet op let. Want wanneer let je er nu op hoe je staat en of je je hele voet belast? Toch handig, voor het evenwicht.

Tai chi is zo toe te passen op communicatie. Niet meteen in de tegenaanval na een aanval. Eerst meegeven. Daarna kun je het overnemen.

Toen ik nog advocaat stond ik een verslaafde cliënt bij. Niet voor de eerste keer. Diefstal. Niet voor de eerste keer. Hij kreeg een paar maanden. Toen ik hem vroeg wat hij van de uitspraak vond zei hij: ‘ik vind het prima om voor deze rechter een paar maanden te gaan zitten. De meeste andere rechters zien je niet staan zodra ze hebben gelezen dat je verslaafd bent. Deze wel. En hij luisterde naar mij.’

Dat klopte. De man had de rechter veel en vaak onderbroken. En wat bijzonder was, de rechter kapte hem dan niet af. Dat lag wel voor de hand. Het was een beetje onbeleefd. Maar hij liet hem doorpraten, en nam het dan na een paar zinnen weer over. Ik vond het heel bijzonder. Deze rechter hield respect voor de mensen die hij moest berechten en toonde dat ook. Door niet terug te slaan vanuit zijn positie, maar door eerst te volgen.

Ik had het de rechter willen vertellen, achteraf. Ik wou zeggen: jonge rechters kunnen veel leren van u! Met video’s van uw rechtszittingen. De magie van uw optreden hanteerbaar maken voor anderen. Ik deed het niet. Later zagen we hem aan het eind van een winterwandeling in een mooi Zutphens café een biertje drinken. Krant erbij, portie bitterballen, prettiger kon eigenlijk niet. We wilden dat niet verstoren. Misschien deed hij het al, jonge rechters opleiden. Het opleidingsintituut, de SSR, zit immers in Zutphen.

Maar nu rechters zoveel meer op hun gedrag worden ‘beoordeeld’ zou een onsje tai chi geen kwaad kunnen. Tai chi, zo leer ik telkens weer, moet je 25 jaar doen. Dan heb je een beginnetje te pakken. Het is nooit te laat om te beginnen. Als rechter hoef je pas op je 70e met pensioen…

Klik hier voor het artikel Hoe tai chi helpt – ook bij juridische problemen

iTagged , , , , , | Reacties gesloten

Uitspraak Wachten op Godot nu op rechtenkunst.nl

Voor het eerst digitaal: de volledige uitspraak over de opvoering van Wachten op Godot van Beckett. Actrices in de rollen? Dat was niet de bedoeling! Beckett wendde zich tot de rechter, maar die was het niet met hem eens. Beckett verloor het kort geding: de Toneelschuur en regisseur Matin van Veldhuizen hadden het auteursrecht van Beckett niet geschonden.
De uitspraak is van voor het digitale tijdperk en was daarom tot nu toe alleen op papier te vinden.
Hij is van belang voor de interpretatievrijheid van regisseurs. Hoe ver gaat die? Het gaat over de spanning die er kan ontstaan bij uit- en opvoering, kortom ‘bewerking’ van een werk. Lees de uitspraak met behulp van de leeswijzer … en vel een eigen oordeel. Klik hier.

iTagged , , , , , , , | Reacties gesloten

Cursus Slagvaardig met aansprakelijkheid

De nieuwe eendaagse cursus Slagvaardig omgaan met aansprakelijkheid – introductie staat klaar voor uitvoering. Op 8 november, in Utrecht. Aanmelden met een aantrekkelijke korting? Dat kan uiterlijk op 10-10-10 a.s.: klik hier.

Daarna de cursus. Meer grip op  ZZP’ers en Zeker over verzekeringen.
Datum: maandag 7 februari 2011, RASA, Utrecht.
Opgeven: klik hier .

Allemaal onderwerpen waarover in de podiumkunsten vaak toereikende kennis ontbreekt. Maar als leidinggevende heb je er, of je wilt of niet, voortdurend mee te maken. Als je dan niet weet hoe je ermee om moet gaan, kost je dat hoofdbrekens, en dus veel energie. Bovendien kun je ook nog in de fout gaan. Dan ben je niet meer bezig met voorkómen maar dan heb je een juridisch probleem.

En dat wil je nu juist niet! Maar waar te beginnen? Juridische cursussen zijn gericht op juristen, en dat zijn heel vaak advocaten, rechters of bedrijfsjuristen. Veel te specialistisch. Mijn klanten hebben behoefte aan juridische kennis, die begrijpelijk en praktisch toepasbaar in hun sector is. Waarmee ze juridische problemen kunnen voorkómen. Liever dan ze op te moeten lossen.

Wil je weten hoe collega’s over de cursus Slagvaardig met aansprakelijkheid denken? Klik dan hier.

Telkens is het weer een genoegen om leidinggevenden te verrassen met iets nieuws waar ze wat aan hebben. Vandaar de cursussen over de ZZP’er en over verzekeringen. De ideeën hiervoor krijg ik door een combinatie van luisteren naar de klant, weten wat er speelt en… mijn specialisatie: recht voor de (podium)kunsten. 

Heb je -juridische- onderwerpen waarvan je denkt: daar zou de sector meer over moeten of willen weten, neem dan gerust contact op met Pauline Beran.

En abonneren op de gratis nieuwsbrief kan hier. Met handige tips!

iTagged , , , , | Reacties gesloten

Congres Podiumkunsten

Introductie over Verantwoordelijkheid
en Aansprakelijkheid

Wilt u als werkgever voorkómen dat u aansprakelijk gesteld wordt? Reserveer dan 28 september 2009 in uw agenda en kom naar het Congres Podiumkunsten in Bussum. Daar geeft Pauline Beran do’s en dont’s na Borstlap – Het Gelders Orkest.

Informatie:
Website – www.congrespodiumkunsten.nl
Artikel – Aansprakelijkheid na de zaak Borstlap

Inschrijven is niet meer mogelijk.

iTagged , , , , | Reacties gesloten

Jan Decleir in Onder het Melkwoud niet op locatie

De voorstelling ‘Onder het Melkwoud’, onderdeel van het Zeeland Nazomerfestival, van donderdag 3 september wordt vanwege het onstuimige weer verplaatst naar de Stadsschouwburg aan het Molenwater in Middelburg..
De andere voorstellingen op locatie gaan vooralsnog gewoon door.

Aldus online de PZC van 3 september 2009.

En wij hebben kaartjes voor de voorstelling van 4 september,  op locatie, bij de Schelphoek op Schouwen-Duiveland. We waren daar al zo vaak, en nu is het ook ontdekt door het Zeeland Nazomer Festival. Water, lucht, en een klein beetje land. Maar o, wat een afwisseling. De lichtval, een lichtontwerper doet het niet na. En hoe stormachtiger hoe beter, althans zonder de voorstelling…

Lees meer »

iTagged , , , , , , | Reacties gesloten

Het geheim van een succesvol contract

Komt het wel eens voor dat je als zakelijk directeur of leidinggevende na uitvoerige besprekingen een contract hebt getekend en dat de samenwerking daarna opeens toch niet meer loopt?

De opdrachtnemer -bijvoorbeeld een ontwerper of choreograaf- lijkt het minder nauw te nemen met belangrijke data. In artistiek opzicht vallen zijn prestaties nogal tegen. Je krijgt klachten over de samenwerking. Een stap verder en je organisatie wil niet meer met hem verder. Terwijl je dat wel afgesproken hebt! En terwijl de planning ook gebaseerd is op deze samenwerking. Aan alle kanten doemen de problemen op.

Lees meer »

Reacties gesloten

Var automatisch verlengd

Goed nieuws voor alle zzp-ers in de podiumsector!

Als je de afgelopen 3 jaar een VAR hebt aangevraagd, dan wordt deze voor 2010 automatisch verlengd. Dat heet verlichting van administratieve lasten.

De voorwaarden zijn simpel: je moet de afgelopen 3 jaar een VAR hebben aangevraagd en ook gekregen; voor hetzelfde soort werk, het werk is onder vergelijkbare omstandigheden uitgevoerd, en de VAR mag in de tussentijd niet zijn gewijzigd.

Voor de vele ZZP-ers in de podiumkunsten is dit goed nieuws.

Weet je niet precies wat de voordelen van een VAR zijn?
En of die voordelen er vooral voor de opdrachtgever of voor de opdrachtnemer zijn?

Lees dan nog even mijn artikel Veiligheid VAR verbeterd

Wil je het nieuwsbericht van de belastingdienst lezen? Klik hier.

iTagged , , | Reacties gesloten